II  Kwaliteiten en valkuilen

Het kunnen benutten van elkaars talenten wordt vaak gezien als streven binnen een team of organisatie. Maar pas als we echt weten wat we hiermee bedoelen, kunnen we stappen zetten.

Onder dit streven naar ‘elkaars talenten benutten’ kunnen verschillende meer concrete wensen liggen. In deze blogreeks ga ik hierop in.

Vandaag deel 2: kwaliteiten en valkuilen herkennen

Kwaliteiten en valkuilen herkennen

Een talent herkend, een kwaliteit. Wat fijn!

Onze kwaliteiten worden wel weergegeven in een zogenoemd kernkwadrant (van Ofman). Een kwaliteit kent hierin meerdere dimensies. Welke dimensie op enig moment zichtbaar wordt, is van vele factoren afhankelijk. Zoals de mensen met wie je samenwerkt en hoe zij in elkaar zitten, het moment van de dag of heel eenvoudig: of je wel of niet goed geslapen hebt. We nemen onszelf tenslotte mee naar het werk.

Een voorbeeld van collega 1.
Laten we hem Berend noemen. Berend heeft een mooie kwaliteit: onafhankelijkheid. Hij heeft overzicht over zijn project en neemt hierin zelf initiatieven. Hij boekt veel vooruitgang zonder veel overleg met anderen en is hierin betrouwbaar.

Het kernkwadrant van Berend voor de kwaliteit ‘onafhankelijkheid’:

Kwaliteit: onafhankelijkheid
Valkuil: samenwerking mijden
Uitdaging: leren hulp te vragen
Allergie: controlegerichtheid

Een voorbeeld van collega 2.
We noemen haar Ilham. Zij was ooit opgeleid als jurist, denkt systemisch en werkt gestructureerd. Ze houdt graag overzicht over alle projecten van haar medewerkers. Daardoor kan ze wanneer dit nodig is hulp aanbieden en relevante vragen stellen. Ook kan zij hierdoor op elk moment rapporteren naar het hoger management. Ilham is de leidinggevende van Berend.

Het kernkwadrant van Ilham voor de kwaliteit ‘zorgvuldig’:

Kwaliteit: zorgvuldig
Valkuil: pietluttig
Uitdaging: losheid
Allergie: nonchalance

In dit voorbeeld kun je je voorstellen dat Berend zich zal kunnen ergeren (allergie op controlegerichtheid) aan Ilham wanneer deze is doorgeschoten en pietluttig is geworden en van Berend verlangt dat hij dagelijks updates geeft over zijn project. Hij krijgt nu het gevoel dat hij niet wordt vertrouwd. Hij wil zelf de regie over het proces houden en niet steeds hierover verantwoording moeten afleggen.

Waar de valkuil van de ene collega de allergie van de andere collega ontmoet, ervaar je ergernis. Een belangrijke aanwijzing voor een ontwikkelmogelijkheid!

Mag ik van jou je allergie? Dan krijg je van mij m’n valkuil.

Het uitschrijven van een kernkwadrant kan voor jullie beiden inzichtelijk maken waar het mis gaat. En het kan je helpen om vanuit de valkuil weer terug te gaan naar de kwaliteit. Uitdagingen worden inzichtelijk en vaak kun je elkaar hierin helpen, omdat de één iets heeft waar jij ietsje meer van zou kunnen gebruiken en vice versa. Voor elkaar open staan en een nieuwsgierigheid om teren levert dan een interessant gesprek op!

Misschien komen Ilham en Berend er wel achter dat het project wat te groot is voor Berend alleen en hij hier wel wat hulp bij kan gebruiken. Of blijkt zijn project helemaal goed te lopen en is Ilham in haar valkuil gekomen. Doordat twee andere projecten op de afdeling niet goed lopen is zij bijvoorbeeld uit angst nu ook het project van Berend te veel gaan controleren.

Berend kan leren van iemand uit het team die veel makkelijker hulp vraagt dan hij. En Ilham kan leren van iemand die in staat is om de controle wat makkelijker los te laten. Het binnen een team kennen van elkaars kwaliteiten, draagt zo bij aan elkaars ontwikkeling.

Lees ook de andere blogs over elkaars talenten benutten

Talent herkennen
Kwaliteiten en valkuilen
Nieuwe talenten aanboren

Kennismaken teams

Samen werken aan teamontwikkeling?
Een facilitator nodig bij jullie teamsessie?
Behoefte aan nieuwe invalshoeken die creatief denken stimuleren?

Laat het me weten. Dan bespreken we samen jullie doelen en wensten.

Kennismaken individueel

Heb je behoefte aan reflectie op jouw werk en leven? Om weer meer verbinding te ervaren met je werkelijke drijfveren?
Wil je meer energie en speelsheid ervaren? Of wil je gewoon even sparren met iemand die op iets meer afstand van je staat?

Via stembevrijding, coaching en sparsessies krijg je de ruimte. Om van hieruit weer in contact te treden met de buitenwereld.